Založ si blog

Voľby a osobnosti – postrehy

Vrátim sa do priebehu volebnej noci,  uvediem moje postrehy, ktoré som získala pozeraním verejnoprospešnej televízie.

Po ukončení volieb sa na obrazovke ukazovali usmievavé tváre „veľkých osobností“ a prezrádzali tajomstvá, ktoré si každý z nás, osobnostne na vysokom stupni, necháva iba pre seba. Tieto osobnosti, priamo do mikrofónov vyjadrovali svoje pocity a osobné vzťahy a nedaj bože iné prepojenie s kandidátom na prezidenta. Prečo to robili? Môj názor je, že chcú ukázať, akí sú dôležití a nenahraditeľní pre SR, chcú sa ešte viac zviditeľniť a na poslednom mieste predstava teplučkého miestečka – poradca prezidenta, lepšie povedané, expert, čo je výstižnejšie pre „osobnosť“.

A aby to nebolo dosť, tak ešte aj moderátori televízie vo svojich vstupoch nás informovali, ktoré osobnosti, koho podporujú. Začala som mať nepríjemný pocit, že na Slovensku máme iba tie osobnosti, ktoré sa zviditeľnili, to je už jedno, akou formou. A čo my ostatní? My nie sme osobnosti? Vedci, učitelia, tvorcovia vedeckých kníh, učebníc, majster a ďalší občania Slovenska, ktorí svojou poctivou prácou tvoria hodnoty, „spĺňajú súbor sociálnych kvalít ľudského indivídua čiže osoby, ako názorov, schopností, potrieb, záujmov, morálneho presvedčenia a pod.“ (Wikipédia). Prečo sme nepočuli pocity iných osobností, ktoré nevídavame na obrazovkách?

A idem ďalej. Aj všetci kandidáti na prezidenta by mali byť osobnosti. Dúfajme, že sú. Moje osobné pocity po oznámení predbežných výsledkov má utvrdili v tom, že je to jedno, na akú pozíciu ašpiruje slovenská osobnosť (či politickú, štátnu, alebo hoci akú inú), prakticky nie je osobnosť. Jeden je možno trochu sklamaný z výsledku a oznámi nám stroho, že viac povie neskoršie, druhý sa teší a svoje oznámenie voličom radšej prečíta, aby náhodou nepovedal, čo si myslí, ďalší hodiny vykladal, aký je veľký odborník aj so zahraničnými skúsenosťami a voliči sú na vine, že mu nedali viac hlasov a nemôže urobiť navrhované zmeny a tým sa nemôže Slovensko pohnúť ďalej a chudák, ako dlho musel cestovať na východ, ďalší sa teší z úspechu, lebo sa mu podarí zlepšiť život maďarskej komunity, ktorému sa doteraz nevenovala pozornosť, a tým aj zlepšiť po desiatich rokoch fungovanie prezidenta, ďalší urobí herecké vystúpenie a s humorom prijme porážku (aj keď  ako herec sa dá pozerať),atď.  Žiaľ nedozvedela som sa vyjadrenia ostatných kandidátov, hoci má oveľa viac zaujímali, ako predchádzajúcich.  Prečo im televízia nenechala aspoň trochu priestoru ? Zato viac krát sa objavila jediná žena, džentlmenský postoj televízie?  

Čo na záver. Mnohé ozajstné osobností, ktoré sú po celom Slovensku a ktoré si nesmierne vážim, môžu len zaplakať nad tým, aké osobností nás zastupujú na všetkých úrovniach a postoch a nad tým, ako sa osobnosti chcú vrátiť do politiky, ako premiér, ako primátor a kto vie čo ešte si vymyslia. Nechajme sa prekvapiť. Máme sa na čo tešiť.

 

Falošná demokracia v praxi

10.04.2014

Píšem osobné zážitky s demokraciou na Slovensku, nezovšeobecňujem a ani ich nikomu nevnucujem. – Detstvo a dospievanie som prežila na východnom Slovensku. Išla som v bielych dlhých šatách na prvé prijímanie. A čo sa nestalo. Nekonalo sa, lebo som chodila viac do pravoslávnej cirkvi ako do katolíckeho kostola (ten v dedine nie je). Odvtedy som [...]

Nová tvár

30.03.2014

Tak máme po voľbách. Nie som politológ, ani sociológ, ani analytik, ale už dopredu som vedela, kto bude víťaz. Predvolebná atmosféra naznačovala spojenie všetkých síl proti jednému „nepriateľovi“. V každej bitke dvoch, je vždy iba jeden víťaz a jeden porazený. Teraz vyhrala „nová tvár“. Chcem veriť, že za „novou tvárou“ sa nebudú päť rokov skrývať [...]

Školstvo musí reagovať, ale rozvážne

16.02.2014

So záujmom a s počudovaním sledujem diskusie a kroky zodpovedných na tému odborná príprava a potreby praxe. Od novembra 1989 prešla celá školská sústava (ak sa vôbec ešte dá hovoriť o školskej sústave), katastrofálnymi zmenami, väčšinou s negatívnymi závermi. Zmeny záviseli od odbornej sily funkcie ministra a od profesionality jeho blízkych poradcov a [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6188x
Priemerná čítanosť článkov: 1547x

Autor blogu

Kategórie